23. 2. 2009

Cestovatel Miroslav Zikmund oslavil 90 let

Reportérka Slávka Červená byla na oslavě 90. narozenin Miroslava Zikmunda v Muzeu jihovýchodní Moravy 14. 2. 2009.
Foto: Petr Novotný
Popsala ji v Blesku včetně obrázků takto:
Polovina nejznámější české cestovatelské dvojice Z+H – Miroslav Zikmund, oslavil o víkendu 90. narozeniny. Blahopřát mu přišli cestovatelé, desítky přátel a kamarádů.
Paradoxně mezi nimi chyběl Karel Loprais. Vánice na Valašsku mu cestu znemožnila. „Na oslavy si nepotrpím, ale přátelé se odmítnou nedají,“ řekl jubilant, který je stále plný elánu. „Mám radost, že v závěru roku jsme s Rudou Švaříčkem vydali knihu Past na rovníku. Byl to poslední rukopis, který jsem měl od 70. let v šuplíku a je rozebraný,“ podotkl Miroslav Zikmund.
Dostal řadu skvělých dárků. Zazářil, když mu fotograf Miroslav Pokorný přinesl velké foto. Oslavenec sedí v autě s Tomášem Baťou. „Je to z 8. března 1990, když Tomáš přijel poprvé po revoluci do Zlína,“ neváhal ani na vteřinu.
Nejoriginálnější dar dostal od cestovatelů Rudoffa Švaříčka, Petra Horkého a Mirka Náplavy. Devadesát sedmiček archivního vína s vlastní vinětou! „Pan Zikmund je na ní vyobrazen mladý na koni. Motto je Cesta kolem světa za 90 let. 90 let stále na koni – s energií, nadšením, přehledem a patřičným nadhledem. To je přesně on,“ vysvětlil Petr Horký (36).
Miroslav Zikmund se u příležitosti svých devadesátin stal rytířem! Do tohoto stavu ho povýšila Společnost za pozitivní přístup k životu. „Zasloužil se o genia loci naší země,“ konstatoval jednatel společnosti Karel Huněk. Miroslav Zikmund se tak stal členm Řádu duševních rytířů. Byl nadšen a zároveň ho to pobavilo.
Ke gratulantům patřili i astronom Jiří Grygar a Vítězslav Dostál, který objel na kole celý svět.

Žádné komentáře: