19. 2. 2010

Zapomenutý krajan

Václav Král, 18. leden 2010, blog iDnes 
Na jednom blogu jsem našel zmínku o Eduardu Ingrišovi.Cestovateli, dobrodruhovi ale hlavně, skvělém muzikantovi.
Přiznávám se že i já na něj pozapoměl a ani mne nenapadlo že minulý týden uplynulo 19 let od jeho smrti(12.01.1991, Reno, Nevada, USA).Pravda žádné kulaté výročí to není.To kulatější bude 11.února, kdy vzpomeneme 105 let od narození této významné osobnosti České historie...Vždy jsem si přál se s ním sejít.Jeho dobrodružný život sliboval vzrušující vyprávění.Bohužel nepovedlo se a tak se musím spokojit, stejně jako spousty jeho obdivovatelů s knihami.
Ve své zemi byl téměř neznámý..Komunisti mu samozřejmě nemohli zapomenout, že v roce 1947 odešel a do rudého Československa se už nevrátil.Sešel z očí, sešel z myslí, i když jeho písničky u táboráků přežily a bylo možno je dokonce slyšet i během různého normalizačního televizního třeštění.Tou nejslavnější asi byla Niagara.Soudruzi se pravděpodobně domnívali že se jedná o zlidovélou píseň a proto unikla jejích pozornosti a dokonce se objevovala i v učebnicích hudební výchovy.
Celý text zde.

Jasná zpráva... Zlá a nenávistná Vlast macecha...

TÝDEN.CZ, 17.01.2010, autor: Ross Hedvicek, Rubrika: O politice Kopie této pamětní desky z Peru bude předána 12. unora 2010 pani Nině Ingriš velvyslancem Peru v ČR. Stane se tak ve Zlíně, v jihomoravském muzeu v Archivu Hanzelky a Zikmunda, jehož součástí je též Archiv Eduarda Ingriše. Datum byl vybrán, protože v únoru mají M. Zikmund a E. Ingriš narozeniny a je také výročí úmrtí J. Hanzelky. Je smutné, že tuto poctu E. Ingrišovi udělila vláda Peru, jeho "adoptivní" země a ne jeho "vlast", kde se narodil.
Celý text zde.

Peru předalo ocenění in memoriam Eduardu Ingrišovi

Televizní studio Brno, 12. 2. 2010
Zlín - Symbolické datum 12. února bylo vybráno pro předání pamětní desky peruanistovi Eduardu Ingrišovi. Peruánský velvyslanec ji osobně a s poděkováním předal dnes ve Zlíně vdově Nině Ingrišové. Proč zrovna uprostřed února? Jedenáctého února se Eduard Ingriš narodil. V únoru slaví narozeniny Ingrišův přítel Miroslav Zikmund, který zpracoval kolekci jeho díla. V únoru je také výročí smrti Jiřího Hanzelky a konečně je to únor 1948, po kterém se Ingriš rozhodl trvale zůstat v Peru a v USA. Snad právě proto zůstává v rodné vlasti téměř neznámým.

Celý text a TV reportáž zde.

Fotoreportáž Petra Novotného z předání pamětní desky Eduardu Ingrišovi


Eduard Ingriš u klavíru s rozepsanou partiturou. To je obrázek, který by si rád naživo prožil každý člen Klubu H+Z. Vzpomínka na Eduarda Ingriše dne 12. 2. 2010, jeden den po dni, kdy by Eduard Ingriš oslavil 105. narozeniny v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
Zleva: Otto Horský, Miroslav Zikmund, jeho excelence Albert Salas Barahona velvyslanec Peru, Nina Ingrišová, primátorka města Zlína Irena Ondrová, podobizna Eduarda Ingriše, ředitel Muzea JV Moravy Ivan Plánka.

Nina Ingrišová poděkovala vládě Peru za ocenění svého manželova. Doufá, že se ocenění dočká také od prezidenta České republiky. Desku věnovala Archivu Hanzelky a Zikmunda, kde je uložena cestovatelská pozůstalost Eduarda Ingriše.

Velvyslanec Peru Albert Salas Barahona předává paní Nině Inglišové, vdově po cestovateli Eduardu Ingrišovi, pamětní desku vlády Peru. Eduard Ingriš našel v Peru druhou vlast a podle slov velvyslance byl významným představitelem kulturní avantgardy Peru. Čeští krajané v Peru také budovali infrastrukturu.
Velvyslanec Peru Albert Salas Barahona si prohlíží expozici S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly v Muzeu jihovýchodní Moravy ve zlínském zámku v doprovodu Miroslava Zikmunda a Otto Horského.

Peru ocenilo cestovatele Ingriše

Mladá fronta DNES - Regionální mutace Východní Morava, 13.02.2010 - (ČTK), str. 02

Zlín - Peruánský velvyslanec v Česku Albert Salas Barahona včera posmrtně udělil pamětní desku peruánské vlády cestovateli a hudebníkovi Eduardu Ingrišovi, který se do povědomí široké veřejnosti zapsal především písní Teskně hučí Niagara. Kromě toho napsal 60 operet a hudbu k 11 filmům. Jeho archiv je uložen ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy.
Po únoru 1948 se usadil v peruánské Limě a stal se vyhledávanýmfotografem a kameramanem. Pamětní desku dnes v prostorách zlínského muzea převzala vdova po Ingrišovi Nina Ingrišová.
Český hudební skladatel, dirigent, cestovatel, filmový dokumentarista, kameraman a fotograf by se 11. února dožil 105 let.
„Eduard Ingriš je opravdu významnou osobností pro Peru, strávil tam 14 let a byl velkým přínosem. Věnoval se hudbě, archeologii a je to osobnost, která se podílela na rozvoji peruánské kultury,“ prohlásil peruánský velvyslanec.
Nina Ingrišová řekla, že ji velice mrzí, že jejího manžela ocenila peruánská vláda, ale ne Česká republika. Ingrišův archiv ve zlínském muzeu obsahuje více než tunu materiálu. Z toho je asi 40 tisíc negativů, téměř 300 kilogramů filmového materiálu a několik desítek kilogramů papíru včetně korespondence a notových záznamů.
Celý text zde.